Monday, November 28, 2011

27 & 28 nov päike/vaikus, tuul ja torm

Taaskord väike sissekanne kahe päeva kohta.
Eile töllerdasin taas oma maisesse "paradiisi", kuna ilm oli liiga hea selleks, et seda kasutamata jätta. Rannas tuult pea polnud, terve päeva paistis päike ja temperatuur päeval ca 13 kraadi, õhtul mõni kraad kõigest jahedam.
"Paradiisi" jõudes ca kella 16.45 paiku oli seal juba ritvade rivistus, mida oligi sellise ilma puhul karta. 2 slovakki olid kohal ja 5 ridvaga. Õnneks pole koht just väga väike, nii et mahtusin kenasti oma 1.5 ridvaga seltsi ja krabide kaugusviske võistlus võis alata.
Esimesed kaks tundi, just enne tõusu tippu ei nuusutand mitte ükski isend isegi sööta, väiksed kakakrabid nokkisid ainult kannibalistlikult oma suguvendi. Kui saabus tõusu tipp kl 18.45, siis hakkas ka vaikselt miskit otsa nikastama kellegil. Naabrimees Gordon tõmbas välja koerkala (väike hailine, mida meelsasti keegi just pannile ei vii, kui teada, et tursk kohe kohe kotti tulemas) No see saadeti loomulikult kaarega tagasi. Mõned minutid ja minul õnnestus süsik välja peilida. Keskmine taas, selline 35cm. Veidi veel ootamist ja Gordoni kannatus katkes :D Ei pidavat üldse kala olema ja lubas viimase viske teha. Samal ajal tillerdas mu ridva ots maa ja taeva vahet. JEE, vähemalt midagigi suuremat .... krt tursk kyll aga nii 700g.

Noh, vähemalt käsi valge, kui siis hakkas actionit saama. ca 10 eemal slovakid rabelevad ja vahivad kai pealt alla. Sai ligi astutud ja 3m all pool kaljude peal vaatab vastu RAI. Kutt üritas selle üles vinnata, aga kuna tamiil polnd piisav, siis hõljus jah just hõljus Rai koos konksu komplektiga vaikselt mere poole tagasi. Kahju hakkas tglt, et too peab nüüd mingi imeliku hambaproteesiga tont teab kaua veel elama. Kas tina ka külge jäi, ei näinud pimedas kahjuks, olgugi et meil enamustel pealampid otsaees. Ok loeng läbi ja ahhetatud kobis iga vana oma ridva juurde tagasi. Gordon andis kutile tulevikuks head nõu, et kui järgmine kord selline asi juhtuma peaks, siis vedagu too ca 80-100m see õmber kai kaldasse.
Ja mis siis juhtus, 15 min pärast astuski kutt meie poole, rai taga lohisemas :D Andsime viisakalt muidugi teed, iga kalamees tõstab siis ridva ja laseb "hädalise" mööda. Kaalu oli tol umbes 6-7kg ja kaldasse tuli tervelt.
Kuskil on mul televooniga paar udust pilti isegi, aga kaabli puudusel ei oska mina neid netti tirida :D


Peale seda vaatepilti tõmmasin mina veel ühe tursa nii 1kg-se ja siis ründsas vetikas. See nimelt liigub tõusu ja mõõnaga jõesuudmes kaasa. ca 2 h enne liigub sisse, siis on ca 4h vaba kalastusaega, 2h enne ja 2h pärast tõusu. Pakkisin asjad ja ... kodo

27nov

Tänane õhtu oli juba tormine teema.
Jõudsin kaldasse kl 7, täpselt pool tundi enne tõusu. Vana müüt on siin kalameestel, et just enne tõusu peaks turska tulema, viimane nädal mu isiklikud kogemused seda aga ei toeta. Iga kord on kala hakanud sööta järama ca tund peale tõusu.
Kohale jõudes peksis laine üle pea ja kaks kangemat kohalikku olid kohad sisse juba võtnud. Ilm oli ikka nii raju, et isegi söödad valmistasin ette bussis, mitte kalda ääres nagu tavaliselt. Ajad valmis, kõrvutasin ennast teiste sekka ja puhusin uute tuttavatega türtsu ka juttu. Härrad oma parimais 40dates ei olnud juba pikemat aega kala näinud ja järjekordselt kuulsin "kalamehe tarkust" et just tund ENNE tõusu PEAB kala olema. Kui mainisin, et viimased päevad on just teistpidi, siis ei tahetud uskuda. Mis iganes, täistõusu ajal v natuke peale, nii pool tundi oma sööda ligundamist arvasin heaks see värskema vastu vahetada. Välja rullides oli väike süsik otsas, meetreid nii 0.12. Njah, sinna samusesse ta tagasi saadetigi kust ta tuli :D
Tegelesin bussis uue sööda kokkamisega, kui vanad said ka lõpuks kala, mida nad juba seal tormises 2h olid oodanud, samasuguse süsiku nagu minagi sain. Meestel näud ikka mornid ja esimene vana pakkis asjad ja lahkus ca 19.45 ehk siis 15 min peale tõusu tippu.Teise vana närvid ütlesid ülesse ca 20.45.

20.40 saabus esimene tursk minu õuele, ei olnd jälle suurem asi, aga ca 700g taas. Kahjuks oli mul kella peale minek ja pidin kl 21 jehuud tõmbama, värske krabi jõudis liguneda vees täpselt 1min üle 21 kui meeldivalt hakkas lambike ridva otsasdiskot tegema. Tegelikult on üsna raske ridvast tormiga aru saada, kas tuul või võtt, st et lähedalt passides saab aru, st kummale poole võbeleb, kas tuule suunas või kala suunas.Kuna olin nagunii kohe kasvõi tühjalt välja tõmbamas, siis seda korda ma maha ei maganud. Maadelda just ei saanud, aga nii 1kg tükk tuli taas kotti.
Julm olen ma ka, et kalu püüan, aga nii julm pole, et kalal laseks kuivalt maigutada minuteid. Kõrist kinni ja peaga piki maad, vähem rabelemist ja ...  Konksu oli kahjuks nii sügavale, et polnd isegi seda aega välja urgitsema hakata.
Asjad aetud, sõbrale külla ja nendel homne praad kindlustatud :) Koju tõin siis tegelikult 0 kala :D

No comments:

Post a Comment